Carnia LYNX® artegen föda

Vi tror att naturen har mycket att lära oss och borde fungera som inspirationskälla. Därför har vi försökt att göra ett kattfoder som innehåller vad din katt skulle ha ätit i vilt tillstånd. Det som framför allt utmärker en katts matvanor är att den är en köttätare. Av den anledningen har vi gjort ett foder där 86 % av råvarorna är animaliska. Av allt protein i Carnia LYNX® är minst 96% animaliskt och av allt fett är minst 99% animaliskt. Anslut dig i vår kamp för att katter ska äta artegen föda.

Instruktion vid byte av foder

Vid byte av foder från ett med lågt animaliskt innehåll till ett som har mycket kött i sig som Carnia kan vissa omställningsproblem uppstå. Fasa in det nya fodret under en övergångstid på 5-6 veckor för att minimera omställningsbesvär.

 

Matsmältningen kan påverkas med lös mage som effekt. Detta är en vanlig omställningseffekt vid byte av allt foder. Rätt bakterieflora måste växa till för att hantera det nya fodrets sammansättning. Vi har adderat FOS och MOS, näring för goda bakterier, för att minimera dessa problem.

 

Pälsen påverkas ofta. Detta gäller i synnerhet ifall du byter från ett foder med lågt animaliskt innehåll. Mekanismen är inte klarlagd men det verkar som om att hunden eller katten vet att den nu har tillgång till högvärdigt protein och därför fäller sin päls. Därefter växer en ny päls ut som är tjock och fin.

Kommentarer till receptet

När vi utvecklade receptet för Carnia LYNX® var det några olika aspekter som vi var tvugna att ta hänsyn till. Högst prioritet och övergripande målbild har varit att titta på lodjurets naturliga föda. Målsättning har varit att skapa ett foder med en så hög kötthalt som möjligt samtidigt som fetthalten upprätthålls på acceptabel nivå. Vi har aldrig kompromissat receptets målsättning på grund av råvarans pris utan enbart av produktionstekniska hänsyn.

 

Varför produktion i England?

Carnia LYNX® tillverkas i England av den enkla anledningen att Europas modernaste fabrik ligger där. Den typ av torrfoder vi har skapat finns det tyvärr ingen svensk fabrik som är i närheten av att kunna producera.

 

Varför potatis och betor?

Detta är tyvärr en produktionsteknisk hänsyn. Stärkelsen används för att binda ihop foderkulan. Vi hade självklart helst varit helt utan dessa ingredienser och vi har gjort allt vi kunnat för att hålla dess mängd på ett absolut minimum.

 

Varför cellulosa?

Vi har en cellulosamängd på 0,44%i Carnia LYNX®, den ingår som en del av fibermängden i analysen, detta för att försäkra oss om att matsmältningen ska fungera fullt ut. Bland annat kan fiber ha en positiv effekt för att underlätta nedbrytningen av hårbollar.

 

Varför hydrolyserat fågelprotein?

Hydrolyserat fågelprotein har högre proteinhalt och lägre mineralhalt än fågelmjöl. Framförallt har kalciumhalten varit prioriterad att hålla nere. Med hydrolyserat fågelprotein kan vi göra det utan att tillföra vegetabilier. Det hydrolyserade fågelproteinet tillika fågelmjölet vi använder kommer uteslutande från hönsfågel. I detta fall innebär det kyckling och höns men det kan finnas spår av kalkon. Inga andra källor har använts till dessa ingredienser.    

 

Varför så hög nivå av manesum och aska (mineral)?

Carnia LYNX® innehåller aska i nivåer som är jämförbara med flera vilda bytesdjur. Tabellerna nedan ger en indikation på värden för några tänkbara bytesdjur. Vi vill understryka att nivåerna i Carnia LYNX® ligger i paritet med, eller under vad som kan vara fallet i flera möjliga bytesdjur.

 

Magnesiumhalt (angivet som procent av torrvikten)

Namn

Latin

Mg

ref.

Kanin

Oryctolagus cuniculus

0,18%

1

Råtta (medium)

Rattus norvegicus

0,18%

2

Mus (medium)

Mus musculus

0,13%

2

Piplärka

Anthus pratensis

0,13%

3

Hamster

Mesocricetus auratus

0,12%

4

Carnia LYNX® Original

0,08%

Aska (angivet som procent av torrvikten)

Namn

Latin

Aska

ref.

Hjort (Nyfödd)

Odocileus virginianus

17,9%

3

Hare

Lepus americanus

17,5%

5

Mus (medium)

Mus musculus

17%

6

Råtta (medium)

Rattus norvegicus

15,9%

6

Carnia LYNX® Original

13,5%

Sork

Microtus pennsylvanicus & 

13,5%

5

Clethrionsmys gapperi

 

1. "An evaluation of nutritional adequacy of the feeding program of the black-footed ferret", Oyarzun, Self, Valdes, Chavez (1995)

2. "Mineral concentrations in whole mice and rats used as food" Dierenfeld, Fitzpatrick, Douglas and Dennison (1996)

3. "Wildlife feeding and nutrition", 2: a uppl. Robbins (1993)

4. "Diet, cast composition, and energy and nutrient intake of red- tailed hawks, great horned owls and turkey vultures" , Tabaka, Ullrey, Sikarskie, DeBar, Ku (1996)

5.  "Nutrient and energy assimilation of prey by bobcats" Powers, Mautz, Pekins (1989)

6. "Vitamins E and A, and proximate composition of whole mice and rats used as feed" Douglas, Pennino, Dierenfeld (1994)

 

Magnesiumhalten är inte ensamt avgörande för utvecklandet av struvitstenar, utan den står i relation till urinens surhetsgrad. Sur urin förhindrar utfällning av struvitstenar som har magnesium som stor beståndsdel. Genom att tillföra surgörande ämnen så kan detta balanseras och små kristaller löses i takt med att de bildas. En sådan funktion kan DL-Methionin ha, varför vi valt att tillsätta denna. Huvudargumentet vi vill framföra är dock att mängden aska och däribland magnesium i Carnia LYNX® ligger i paritet med, eller under vad som kan vara fallet i flera möjliga bytesdjur. Det kan även vara värt att beakta den totala mängden djuret konsumerar. Carnia LYNX® räcker klart längre per kilo än ett konventionellt foder således konsumeras mindre total mängd aska än vad procenttalet indikerar.

Innehåll:

Fågelmjöl, hydrolyserat fågelprotein, färsk kyckling, fågelfett, potatisflingor, kycklingdigestiv, betor, torkade ägg, laxolja, bryggerijäst, cellulosa, vitaminer och mineraler.

 

Analys:

Råprotein 40% (minst 96% animaliskt)

Råfett 23% (minst 99% animaliskt)

(Omega 3 0,98% & Omega 6 3,87%)

Växttråd 2,5%

Aska 12,5%

(Kalcium 2,17% & Fosfor 1,16%)

Vatten 7% 

Kolhydrat 15%

 

Viktiga punkter:

Prebiotika: MOS och FOS kan hjälpa till att främja tillväxten av

nyttiga bakterier och på så sätt underlätta matsmältningen.

Cellulosa: Kan hjälpa till att minska hårbollar.

Omega 3 och 6: Essentiella fetter som även kan främja en frisk hud och glansig päls.

Tandhälsa: Foderkulans form är skapad för att främja tandhälsa.

DL-Methionin: En essentiell aminosyra som kan hjälpa till att sänka pH-värdet i

urinen och på så sätt minska risken för urinsten.

Taurin: En essentiell aminosyra som alla katter behöver för framför allt

hjärtfunktion och syn

 

Kulans form:

Vitaminer & mineraler:

(12 månader efter tillverkning)

 

Vitamin A 22 750 IU/kg

Vitamin D3 1500 IU/kg

Vitamin E 175 IU/kg

Vitamin B1 19,44 mg/kg

Vitamin B2 14,81 mg/kg

Vitamin B6 6,48 mg/kg

Vitamin B12 127,78 mg/kg

Vitamin C 23,15 mg/kg

Biotin 353,7 mg/kg

Folsyra 1,85 mg/kg

Niacin 32,41 mg/kg

Kolinklorid 222,22 mg/kg

Pantotenat 10,19 mg/kg

   

Taurin 4080,56 mg/kg

DL-Methionin 1037,04 mg/kg

MOS 509,26 mg/kg

FOS 509,26 mg/kg

   

Kopparsulfat 20 mg/kg

Zink 148 mg/kg

Järn 92mg/kg

Selen 0,22 mg/kg

 

GMO:

Carnia LYNX® innehåller inga GMO

baserade ingredienser. Tyvärr är 

kattfodret inte helt fritt från GMO eftersom spår av (mindre än 1 % GMO) troligen kommer att hittas vid analys.

 

Konserveringsmedel:

Carnia LYNX® innehåller antioxidanter som konserveringsmedel. Dessa består av blandade tokoferoler (d.v.s vitamin E) men innehåller även rosmarin extrakt. Tokoferolerna består av alpha, beta, gamma och delta tokoferoler. 

 

Råvarans ursprung:

Råvarornas ursprung kan komma att ändras mellan de olika produktionerna. Vi strävar dock att använda råvaror som har sitt ursprung så nära fabriken som möjligt.

 

Fågelmjöl Storbritannien, hydrolyserat fågelprotein Tyskland, färsk kyckling

Storbritannien, fågelfett Storbritannien,

potatisflingor Storbritannien, kyckling-

digestiv Storbritannien, betor Stor-

britannien, torkade ägg Storbritannien, laxolja Storbritannien, bryggerijäst Sydafrika, cellulosa Tyskland, vitaminer & mineraler både från Storbritannien och Nederländerna.