Utfodring

Energibehovet för hundar varierar starkt, dels därför att variationen i storlek är mycket stor, men även aktivitet och individuella variationer, t.o.m. inom samma valpkullar är vanligt! 

 

Valpar och växande hundar har ett mycket större energibehov. Varje hundägare måste noggrannt iaktta sin hundens kropp och anpassa utfodringen efter behovet. I allmänhet mår hunden bäst om man lätt kan känna revbenen under huden utan att de direkt syns. Det är lättare sagt än gjort att leva efter denna regel eftersom pälsen effektivt döljer revbenen på de flesta hundar. Om nu inte ögonen ser allt så får det sunda förnuftet råda! 

 

Observera att Du alltid måste räkna med den energi som kommer från den godis som Du eventuellt använder för att motivera hunden vid träning, alla extra godbitar och kom ihåg även det som "råkar" falla ned från bordet när Du själv eller någon annan äter! Precs som hos människor leder för mycket mat till övervikt! Det är oerhört viktigt att iaktta valparnas matvanor, eftersom man då grundlägger hundens framtid. 

 

Fodrets kvalitet är mycket viktigare än dess kvantitet. Medan hunden växer är det av största vikt att det på alla sätt är fullvärdigt och tillgodoser alla behov vad gäller både energi, proteiner och mineraler. Kolhydratinnehållet får med fördel vara lågt eftersom det enbart bidrar med energi, inte är essentiellt att äta eller ingår i några vävnadsstrukturer utom lagrat som glykogen eller fettväv.

 

Torrfoder kan ges torrt eller uppblött. Oavsett hur utfodringen sker så skall hunden ha fri tillgång till vatten. Foder bör blötas upp endast för nära förestående bruk eftersom det annars kan uppkomma både jäsning och t.o.m. mögelbildning. Om Du förvarar det beredda fodret i kyla så står det sig naturligtvis längre. 

 

Det finns fördelar med att utfodra fodret torrt: Tandstensbildningen motverkas och ej uppäten mat förfars inte. Dessutom kommer det knapriga torrfodret att fungera som en tandköttsmassage, vilket är en klar fördel för tänderna. 

 

Om hunden tvekar inför ett nytt foder kan det vara lämpligt att slå lite hett vatten över fodret. Eftersom många smakämnen finns i fett som smälter av värmen så ökar fodrets smaklighet. Glöm bara inte att skålen måste svalna innan hunden får äta! 

 

Flåsandet efter en större ansträngning motverkar bildningen av saltsyra i magsäcken, vilket försämrar matsmältningen. 

 

Hundar som varit sjuka och håller på att tillfriskna har ett större behov av vitaminer och aminosyror (läs: protein). Detta gäller även vid all form av stress, t.ex. fysisk och psykisk träning samt miljöombyte! 

 

Under fällning måste ny päls bildas vilket kräver mycket näringsämnen, framför allt proteiner, omättade fettsyror (linolsyra), mineraler samt A- och B-vitaminer. 

 

"Dålig aptit" kanske bara är ett utslag av bristande motion? En hund som äter dåligt och bara plockar i sig godbitarna får ofta för lite motion. Om det är möjligt så öka gärna både motionens mängd och kvalitet. Öva lydnad, spår och sök så ofta Du kan. Om det absolut inte går så ge ett mera energitätt foder. Du kan då minska fodergivan till den mängd som hunden äter. Tänk dessutom på att mellanmål fördärvar aptiten inte bara på små barn! 

 

På grund av sin snabba kroppsutveckling så skiljs ibland dvärghundar från sin valpkull tidigare än lämpligt. Eftersom den i sin nya miljö blir ensam och utan stimulerande konkurrens vid maten så blir den lätt matvägrare. Hundar har dessutom en förmåga att påverka sin omgivning som vida överstiger den hos en ouppmärksam husse/matte! Vekhet och missriktad omtanke om en i övrigt frisk hund leder inte bara till kräsna, svårskötta hundar utan även till en onödigt dyr foderräkning och kanske t.o.m. bristsjukdomar! 

 

Om "dåligt hull" beror på fodret så bör Du i första hand höja fodrets kvalitet snarare än kvantitet. En hund som skall ha en fast muskulatur kan inte vila och äta sig till en välbyggd kropp! Muskler byggs av aminosyror och efter behov. Detta betyder att Du skall ge både högvärdigt foder och en fullvärdig motion. Du skall definitivt inte tillåta att hunden utsätts för kraftig och nötande motion innan skelettet växt klart och ledytorna har härdats. 

 

Tillbaka